Либерална партија премијера Холандије Марка Рутеа освојила је највише места на данас одржаним парламентарним изборима, док је екстремно десна партија Герта Вилдерса на другом месту, показују анкете направљене по изласку са биралишта.

Јавни сервис НОС навео је да ће Рутеова партија освојити 31 од 150 места у парламенту, док би Вилдерсова странка требало да има 19 посланика, јавио је АФП. Екстремни десничарски лидер Партије за слободу Герт Вилдерс захвалио се својим присталицама на Твитеру, нагласивши да је ту да остане, преноси АФП.

 

Вилдерс у твиту наводи да га се холандски премијер Марк Руте «још увек није решио».

 

Више од половине бирача гласало је на парламентарним изборима у Холандији, саопштио је Институт за истраживање јавног мњења (Ипсос).

 

Парламентарни избори у Холандији сматрају се и важном пробом Европе, јер се одржавају у време растућег популизма, а на којима је учествовало 28 партија, односно 1.114 кандидата који су се борили за 150 посланичких места.

 

Избори у Холандији први су у низу од неколико избора у европским државама ове године који би могли да одреде будућност Европе.

 

Сматрају се главним показатељем будућности популизма у Европи, након што су Британци гласали за излазак из ЕУ, а Доналд Трамп победио у САД.

 

Уочи избора, Руте и Вилдерс су «укрстили копља» у телевизијској дебати у којој су сучелили ставове о будућности земље.

 

Дебата је одржана после кампање, која је завршена у сенци дипломатске кризе са Турском. Очекује се да ће и наредна холандска влада бити коалициона, а већина странака се изјаснила да неће у коалицију са Партијом за слободу.

 

Иако се месецима налазио на водећој позицији, Вилдерс је пао на друго место и сада има мању подршку грађана него премијер Руте. Вилдерс се, иначе, залаже за затварање џамија, забрану Курана, затварање граница и излазак Холандије из Европске уније.

За победу на изборима потребно је освојити 76 посланичких места. Захваљујући сложеном пропорционалном изборном систему, чак и мале партије могу да се изборе за одређени број посланичких места и добију важну улогу у формирању наредне владе.

 

У покушају да привуче поједине присталице Вилдерса, и холандски премијер Марк Руте поручио је грађанима Холандије који имају имигрантско порекло да се понашају нормално и прилагоде холандским вредностима, или пак да оду из Холандије.

 

Највећа дебата током предизборне кампање водила се око здравствене заштите, пензија и услова рада.

 

Иако би званични резултати избора требало да буду саопштени 21. марта, а нови холандски парламент успостављен два дана касније, преговори око формирања владе могли би да потрају и неколико месеци. Холандски медији наводе да су у просеку потребна три месеца за формирање владе.

 

Аналитичари очекују да ће Руте формирати коалициону владу са Демохришћанском странком (ЦДА) и прогресивном партијом Д-66, али и да би и мале партије, попут Зелене левице, могле да одиграју велику улогу у формирању будуће владе.

Извор РТС

 

Тагови: ; ; ; ;