Пакет са «експлозивном мешавином», који је откривен у среду у Министарству финансија Немачке, послат је из Грчке, изјавио је грчки полицијски извор.

Грчки министар унутрашњих послова Никос Тоскас преузео је тај случај пошто је добио информације немачке полиције, и власти две земље сарађују у вези с тим, додао је исти извор.

Полиција у Берлину је саопштила у среду да је у Министарству нађен пакет који садржи «експлозивну мешавину, која се често користи у пиротехничкој производњи», и да је могла изазвати «знатне» повреде.

 

С поштанским жигом Грчке, на пакету су име и стварна адреса пошиљаоца, а на омоту је лого главне опозиционе десничарске партије, десничарске Нове демократије (НД), рекао је извор грчке полиције.

Наведени пошиљалац је политичар, Адонис Георгијадис, с крајње десничарске популистичке фракције Нове демократије, омражен и на крајној левци, и на крајњој десници грчке сцене, власник књижаре која је честа мета напада приписаних анархистичким покретима.

 

Грчка полиција истражује могуће везе те са сличним акцијама грчких екстремистичких покрета, рекао је извор из полиције. Власти такође испитују како је пакет који садржи експлозив, могао да буде послат и то у иностранство.

По немачким медијима, пакет је био упућен министру финансија Волфгангу Шојблеу који у Грчкој важи за једног од најодговорнијих за погубне мере штедње, увођене у тој задуженој земљи од 2010. године, које су је увукле у рецесију.

 

Извор Ројтерс

 

 

 

 

Тагови: ; ;