Директор полиције Владимир Ребић састао се у Лиону са генералним секретаром Интерпола Јиргеном Стоком коме је изнео разлоге противљења Републике Србије захтеву самопроглашене државе Косово за чланство у тој организацији.

 

 

«На састанку је разматран овај захтев и јасно смо изнели разлоге противљења томе, пре свега имајући у виду Резолуцију Савета безбедности УН 1244 и чињеницу да је у току бриселски дијалог, који ни у једној тачки не разматра питање приступа такозваног Косова Интерполу», нагласио је Ребић.

 

 

Директор полиције је навео да Република Србија има право да очекује активну подршку међународних актера у циљу изналажења адекватног решења у дијалогу Београда и Приштине, истиче се у саопштењу МУП-а.

 

На састанку српске делегације са генералним секретаром Интерпола потенциран је значај и улога Интерпола, као најзначајније и најмасовније полицијске организације и бенефити које српска полиција има као учесник и активан члан те организације, а која се огледа у расветљавању разних облика криминала.

 

Према Ребићевим речима, сарадња и учешће српске полиције у Интерполу оцењени су добрим, тим пре што је претходних година полиција Републике Србије означена као један од 10 најпожељнијих сарадника и активних учесника у раду те организације.

 

«У прилог томе истакао бих чињеницу да је прошле године по српским потерницама у свету ухапшено 177 особа, док је на територији Србије по међународним потреницама ухапшено 135», рекао је Ребић.

 

 

Указао је и на низ акција, међу којима је посебно издвојио акције «Пинк пантер», «Бели Меркур», «Балкана», у којима је показано да је српска полиција адекватан и достојан партнер најразвијенијим светским и европским колегама.

 

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ; ;