Премијерка Шкотске Никола Старџон је изјавила да ће било који покушај да се блокира други референдум о независности Шкотске бити недемократски и доказ да британска Премијерка Тереза Меј страхује од одлуке Шкота.

 

 

«Шкотска Влада не предлаже да се референдум одржи сада, већ када услови везани за Brexit буду јасни и пре него што буде прекасно да се одабере другачији пут», написала је Старџон на свом Твитер налогу.

 

Премијерка Шкотске Никола Старџон позвала је на референдум пре него што се заврше двогодишњи преговори члана 50 лисабонског споразума о изласку из ЕУ и оптужила Меј да она игнорише захтев Шкотске, преноси Ројтерс.

 

«Сада бисмо требали да радимо заједно, а не да се одвајамо. Треба да сарађујемо да извучемо најбољи могући договор за Шкотску, за Велику Британију, то је мој посао као Премијерке и због тога кажем шкотској националној партији, сада није време. Бавити се овим проблемом у овом тренутку не би било фер зато што људи не би имали неопходне информације да донесу тако ризичну одлуку», рекла је британска Премијерка.

 

Старџон је изјавила да ће Шкотска наредне седмице од британске Владе тражити дозволу да се одржи референдум о независности крајем 2018, односно почетком 2019 године.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;