Потпредседник владе и министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић рекао је да је стање с «миговима» забрињавајуће али да национална сигурност није угрожена. Истиче да је «приземљено оно што је неисправно» јер је сигурност пилота на првом месту.

 

 

«Знате да имамо хрватске пилоте и да су они сјајни људи, одлично раде свој посао. Можете само замислити како је тим људима сваки дан када требају ући у ‘миг’ и извршити своје задатке, а не знају хоће ли слетети. Треба ли нам још један случај да нам авион падне, пилот погине или да, с друге стране, тај ‘миг’ падне на неко насељено место», изјавио је Дамир Крстичевић новинарима пре седнице владе.

Хрватска: Мотор «мига» се угасио усред лета

 

Истакaо је да национална сигурност није угрожена и да је Хрватска војска спремна да изврши све задатке који се постављају пред њу.

 

«Мислим да сви скупа имамо одговорност, ја као министар, сви, решити ту ситуацију. Већ сам дао захтев влади, као и струкама да нам треба једна ексадрила, десет једноседа, два двоседа. Сада је на влади да нађемо начин да отворимо процес и коначно не одлажемо ту одлуку», поручио је Крстичевић.

 

 

На питање о роковима за куповину нових авиона, Крстичевић је рекао како је већ давно прошао рок за то «ако желимо бити држава и да нас други сматрају државом».

 

«То су решиле све европске државе — Чешка, Мађарска, Румунија, а ове године решавају Словачка и Бугарска. Мислим да је време и да наша земља у корист будућности и одговорности према будућности то реши. Новац је увек проблем, али не треба то гледати само као трошак, већ и као инвестицију», додао је хрватски министар.

 

 

Као једно од решења за куповину нових авиона у обзир долази и продаја државне војне имовине.

 

«Испитаћемо све и то је једно од решења. На првом месту мора бити сигурност људи», рекао је Крстичевић.

 

 

На питање колико тачно «мигова» лети поновио је како је стање је забрињавајуће, а остало је поверљиви податак.

 

«Последњих дана може се видети да је та бројка врло промењива. Има се проблема, пуно неисправности и видимо да то не фунише», казао је Крстичевић.

 

 

Нагласио је како је «све што је неисправно — приземљено».

 

«Начелнк Главног штаба и сви имају одговорност и сигурност пилота је на првом месту. Оно што је неисправно не сме бити у ваздуху. Сигурност хрватског човека и пилота је на првом месту», поручио је хрватски министар одбране.

 

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ;