Становници Лондона су аплаузом поздравили прву на свету, жену космонаута Валентину Терешкову на отварању изложбе у Музеју науке у Лондону и честитали јој рођендан.

Изложба «Валентина Терешкова: прва жена у свемиру,» отворена је у среду. То је прича о животу Терешкове, њеном раду у фабрици, љубави према музици и падобранству, и њеној политичкој каријери.

 

У малом изложбеном простору посетиоцима су  представљене  фотографије, документи и лични предмети ове жене -легенде. Исто тако, посетиоци ће моћи  видети документарни филм са ретким архивским снимцима из историје совјетског свемирског програма, и чују сећање Терешкове на свој чувени лет на броду «Восток-6».

Коментаришући отварање изложбе у Лондону, Терешкова  је изјавила да  Британци показују велико интересовање за  историју руске космонаутике. Према њеним речима, током протекла два дана је имала времена да разговара са представницима британске штампе, и била пријатно изненађена интересовањем за ову тему.

 

«Срела сам се са многим новинарима, и веома ми је драго да постоји такав интерес за руску  космонаутику», изјавила је Терешкова.

 

Тагови: ; ;