У Великој Британији осмишљен је детаљан план за случај смрти британске краљице Елизабете II која је прошле године напунила 90 година. План је припремила Бакименска палата и садржи неколико могућих варијанти, преноси The Guardian.

 

Britain’s Queen Elizabeth II arrives for an official state dinner in front of Germany’s President Joachim Gauck’s residence Bellevue Palace in Berlin, Wednesday, June 24, 2015. Queen Elizabeth II and her husband Prince Philip are on an official visit to Germany until Friday, June 26. (AP Photo/Markus Schreiber)

 

Једна од варијанти, доступна новинарима предвиђа могућност да краљица умре после кратке болести. У том случају она би последње сате провела у окружењу породице и лекара. У том случају, кад краљица затвори очи принц Чарлс постаје краљ а брат и сестра му љубе руку.

 

Убрзо након тога, према овом плану лични секретар краљице контактира премијера. Прошли пут кад је преминуо монарх  Георг VI, ради избегавања цурења информација коришћен је код «Угао Хајд-парка». Овај пут би се користио код «Лондонски мост је пропао».

 

После тога, вест о смрти Елизабете била би прослеђена властима 15 земаља у којима краљеви формално руководе државом. Након тога било би обавештено 36 земаља чланица Комонволта. Након тога саопштење би било достављено свим водећим светским медијима.

 

Према информацијама издања, британска корпорација Би-Би-Си би активирала аларм за ванредне ситуације који је иначе планиран још у време Хладног рата у случају напада на инфраструктурне објекте.

 

Сахрани Елизабете II. претходниле би многе манифестације попут војне параде и посмртне поворке. При том, краљица би била први монарх од 1790 године која ће бити сахрањена у Вестминстерској опатији. Она би била сахрањена у крипти Виндзорског замка.

 

Прошлог лета краљица Елизабета II прославила је 90-ти рођендан. Она је 65 година на челу Велике Британије а на трон је ступила након смрти њеног оца који је умро у 56. години.

Тагови: ;