Мајке са троје и више дјеце, које 14. дан непрекидно протестују пред зградом црногорског парламента, од јуче су радикализовале свој протест. Њих око 50, јуче је пришло улазу у парламент, тамо раширило ћебад и легло на тротоар.

Мајке су јуче почеле и штрајк глађу. Јутрос је интервенисала и хитна помоћ, када је једној од жена позлило. Њихова представница и главни преговарач са владом, Жељка Савковић оцијенила је да су услови у којима се налазе веома тешки.

 

»Није лако спавати на плочнику. Мало смо пјевале, мало играле, да нам брже прође ноћ.», истакла је Савковићева, додајући да »Представници власти нису смјели да дозволе да овакве слике оду у свијет», те да призор пред парламентом представља »образ и достојанство наших државника» 

 

Савковићева је изразила очекивање »да ће се пробудити читава Црна Гора», додајући да очекује да се протесту »прикључе сви они грађани који поштују мајке као институцију која је створила свијет».

 

Представнице мајки данас су обратиле и представницима црногорских универзитета и Црногорске академије наука и умјестности, са позивом да се њихови правни експерти ангажују у изналажењу решења за њихов проблем. Њихов предлог за сада су подржали са Факултета за државне и европске студије, а њихов декан требао би да се мајкама обрати сјутра у 18 часова.

Тагови: ;