Премијер Србије Александар Вучић је током данашњег самита лидера земаља западног Балкана у Сарајеву замолио учеснике да не називају Косово државом и да имају сентимента према другима.

 

 

Вучић је, након што је Иса Мустафа представљен као «представник државе Косово», иако нигде нису истакнути симболи, ни застава Косова, рекао да не може да говори о «земљама» и замолио и друге учеснике да буду једнако осетљиви према Србији, онако како је Србија осетљива када говори о њима.

 

«Да сам ја у БиХ говорио нешто, називајући још некога земљом, као што се овде говори о држави Косово, а мислим да је ни БиХ није признала, а и да ЕУ мора да има неутрални статус, ви бисте сви напустили овај скуп» — рекао је Вучић.

 

Он је додао да он неће напуштати скуп јер мисли да је важно да се разговара о стварима које ће нас спајати, али да хоће да укаже на «различите сентименте» кад је реч о Србији.

 

» Све може да се изговори против Србије, Србија то мора да прећути и то тако може докле год хоће, како хоће. Ово не говорим због кампање, јер се у кампањи нисам радовао ни на један начин одбијању тужбе за геноцид БиХ, нити било шта слично, јер желим најбоље пријатељство са БиХ и свима овде присутнима» — рекао је Вучић.

 

Он је рекао да су њихови односи на скуповима добри, јер се тада прича о економији, али је додао да када се такви скупови заврше, креће прича искључиво о политици или не причају уопште, преносе београдски медији.

 

«Добро је што ће председници влада са на самиту донети још једну декларацију, али се прибојавам да ће, након самита, опет почети свађе и сукоби» — рекао је Вучић.

 

Он је додао да сви у региону верују у ЕУ перспективу, да се надају, али да у Србији више нико не помиње датуме и да му се чини да је тако и у многим другим земљама западног Балкана.

 

» Волио бих да је европска перспектива нешто јаснија» — поручио је српски премијер, додајући да Србија жели да регион види као јединствен простор, иако неки други то не желе

Тагови: ; ;