Портпарол мађарске опозиционе партије «Дијалог за Мађарску» Тимеа Сабо је упутио званични извештај Министру унутрашњих послова Мађарске о афери око давања мађарског држављанства грађанима Закарпатја, пише Mukachevo.net.

 

Питања која су постављена обухватају и она о томе да ли је много људи незаконито добило пасош и који то ризик представља за националну безбедност земље. Такође, Тимеа Сабо је питао какве гаранције даје Влада да оваквих случајева неће бити и у будуће.

 

 

Према речима Министра унутрашњих послова Мађарске Шандора Пинтера, биће приведени на одговорност сви који су омогућили лажним подносиоцима добијање мађарског држављанства. Тренутно је отворено 26 кривичних случајева, а 16 људи је већ добило оптужницу тужиоца. Два случаја су већ окончана.

 

Министар је такође рекао да власти дају све од себе да се идентификује и елиминише било каква претња по националну безбедност.

 

Да подсетимо, недавно је у Мађарској избио скандал о превари у амбасади Мађарске у Москви, када је издато на хиљаде виза руским држављанима без одговарајуће провере докумената.

 

Такође, опозиција је захтевала да Влада објасни зашто на хиљаде Украјинаца није поднело своју документацију са фотографијама уз захтев за мађарско држављанство.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;