Европска унија је игнорисала захтев Вишеградске групе да регулише двоструке стандарде у трговини храном између западних чланица с једне и чланица централне и источне Европе с друге стране.

 

фото: Radek Mica/AFP

 

Почетком марта, земље Вишеградске групе, у коју спадају Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска позвале су Европску унију да се позабави двоструким стандардима у трговини храном у оквиру ЕУ.

 

Званичници четири земље позвали су руководство ЕУ да изради правила која ће осигурати да стандарди хране буду јединствени за све чланице. Они сматрају дамеђународне прехрамбене компаније снабдевају земље централне и источне Европе производима нижег квалитета него што је то случај са земљама западне Европе.

 

Лабораторијски тестови су показали да неки мултинационални брендови користе различите, често јефтиније састојке у намирницама које се продају у источној Европи него у производима који се продају у суседној Аустрији и Немачкој.

 

Вишеградска група позвала је Европску комисију да изради правила у погледу санкционисања компанијазбог слабијег квалитета. Позив је игнорисанод стране администрације ЕУ.

 

— Производи имају исто име и исто паковање, али потпуно различите састојке. На пример, месо или какао имају много више малигних агенаса од оних које испоручују у суседну Аустрију и Немачку. Ми смо грађани другог реда за њих.Не продају нам храну, него отпад прехрамбене индустрије- рекао је Мирослав Сладек, председник чешке Републиканске партије у изјави за Спутник.

 

Он сматра да Вишеградска група треба да се се уједини, уведе порез на целокупан увоз хране и уведе строгу контролу квалитета производа. По његовом мишљењу,производи који не испуњавају услове једноставно морају да буду блокирани од уласка у земљу.

 

— Постоји потреба да се више храбрихљуди нађе на челу Вишеградске групе. Владе држава чланица Групе треба да се понашају као владе суверених држава, а не као бриселске слуге — изјавио је Сладек.

 

Лидер чешких републиканаца сматра да ово савршено илуструје да постоје «група А» у коју спадају државе попут Немачке, и «група Б» у којој су државе које немају глас у ЕУ.

 

— Не мислим да је то «Европа са две брзине»већ распадање Европе. Уколико желимо да обезбедимо своју будућност и не желимо да наши грађани буду болесни, треба да распустимо Европску унију. Уколико не функционише, она треба да буде расформирана — рекао је Сладек.

 

 

 

 

Милан Иванић, за Новости

Тагови: ; ; ; ; ;