Навршава се 13 година од мартовског насиља над Србима на Косову и Метохији, када су Албанци протерали преко 4000 Срба из својих кућа и запалили више од тридесет цркава и манастира. У таласу насиља је убијено 19 људи, од којих осам Срба. Једанаест Албанаца је страдало у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности.

 

 

Повређено је најмање 170 Срба и на десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину. Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 цркава и манастира, укључујући 18 споменика културе, међу којима је и црква Богородице Љевишке у Призрену. Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених цркава и манастира је близу 100.

 

 

Међународни тужиоци и судије на Косову и Метохији су процесуирали седам случајева уништавања цркава и 67 људи је осуђено на затворске казне од 21 месеца до 16 година.

 

Током мартовских нереда на Косову и Метохији протерано је 4012 Срба, а већина њих се до данас није вратила у своје домове.

 

 

Повод или изговор за погром била је кампања албанских медија у којој су локални Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубин Потока, од којих се један утопио у реци. Касније је утврђено да то није било тачно.

 

Истрага УНМИК полиције је утврдила да су оптужбе биле лажне. Мартовске догађаје на КиМ осудили су Савет безбедности УН, као и ЕУ, а Парламентарна скупштина Савета Европе је 29 априла 2004 донела резолуцију.

 

 

Тринаеста годишњица од мартовског погрома биће обележена у Косовској Митровици полагањем венаца и одавањем поште страдалима на Косову и Метохији 17 и 18 марта 2004 године.

 

«Мартовски погром је догађај који не смемо да заборавимо, а наша обавеза је да се са великим пијететом сетимо свих палих жртава, а обележавање истог треба да упозори да се овај догађај не сме поновити», саопштено је из привремног органа општине Косовска Митровица.

 

 

Полагање венаца на спомен плоче Боривоја Спасојевића и Јане Тучев, који су у Косовској Митровици страдали за време мартовског погрома над Србима пре 13 година, биће обављено данас.

 

Венци ће бити положени и на «Споменик истине» у близини главног ибарског моста у овом граду. Положиће их чланови породица настрадалих, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић и представници општинске управе.

 

 

У великој сали Дома културе у Грачаници биће одржана Академија посвећена 17 марту 2004 године под називом «Да се не заборави» у организацији Удружења породица косметских страдалника.

 

Ката

 

 

 

 

Извор Телеграф и Танјуг

Тагови: ; ;