Први  део великог међународног батаљона НАТО-а која се састоји од 130 британских војника у петак увече би требало да стигне у Естонију, објавио је  Главни штаб одбрамбених снага  Естоније.

На самиту у Варшави 2016. Године, Алијанса је одлучила да стационира у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској, на захтев тих земаља, више мултинационалних батаљона по принципу ротације.

 

Тада је одлучено да ће основу батаљона стационираних у Летонији, представљати војници из Канаде, у Литванији — Немачке, Естонији — Велике Британије и Пољској — САД.

 

«Војни авион са групом британских  војних службеника од 130 људи ће слетети у ваздухопловну базу у близини Талин Амара у петак увече. На свечаној церемонији дочека ће учествовати министар одбране Естоније Маргус Тахкана»,  наводи се у саопштењу.

 

У Естонији је већ стигло 80 британских војних лица, који заједно са колегама из Естоније су спремни да прихвате јединице НАТО-а.

 

У наредним недељама очекује се да ће стићи и војне опрема, укључујући тенкове, пешадијска борбена возила и самоходну артиљерију. Завршетак распоређивања батаљона у Естонији је планиран за прву половину априла.

 

Особље НАТО снага ће стићи у Естонија авионом док ће опрема и возила — железницом и морем преко луке Палдиски.

 

У склопу НАТО батаљона у Естонији ће бити  стационирано 1.2 хиљада војника. Мултинационални батаљон ће обухватити 800 војника из Велике Британије, док ће остатак представљати  војници из Француске и Данске.

Велика Британија обезбеђује борбена возила Warrior, тенкове Challenger 2  и извиђачке беспилотне летелице, док ће Француска обезбедити тешку војну опрему, тенкове Leclerc и оклопне транспортере.

 

Батаљон ће се налазити у војној бази у близини града Тапа.

Тагови: ; ; ;