Посланици пољског Сејма из опозиционе странке «Кукиз-15» Томаш Жимковски и Бартош Јужвјак су тражили од владајуће партије «Право и правда» директан одговор на питање какво је њихово становиште по питању увођења амандмана на пољски закон који би предвидео кривично гоњење украјинских националиста у циљу њиховог сузбијања.

 

 

У јуну 2016 је странка «Кукиз-15» изнела на разматрање пројекат који би дао нове надлежности пољском Институту народног сећања, укључујући и Комисију за истраживање злочина против пољске нације. Биле би прописане новчане казне за испољавање украјинског национализма, а у случају поновљених покушаја да се глорификацију Бандера и Шухевич, изгредницима би била ограничена слобода или би добили затворску казну у трајању од три године.

 

«Скривање истине и неозбиљан став неких политичара, новинара и псеудонаучника према овој теми је понижавајуће за пољски народ», рекао је тада Томаш Жимковски.

 

Пројекат је прошао два гласања у Сејму, али не и треће у новембру 2016 године, захваљујући председнику Сејма Марку Кучинском.

 

«Да ли сте ви сте на страни украјинских националиста или на страни Пољака који су жртве те организације?», питао је Јужвјак, обраћајући се председнику и члановима Владе.

 

«Пољска држава мора јасно да каже да глорификовање Бандере неће бити толерисано. Уместо тога, владајућа странка држи наш пројекат ад акта. Позивамо све грађане да изврше притисак на политичаре владајуће партије по овом питању!», подржао је Жимковски Јужвјака.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;