На јуче одржаним  протестима Грађанске иницијативе «За заједничку Македонију» у Скопљу, које је предводила  група момака и девојака у народним ношњама, који су носили заставу из времена борбе македонског народа за слободу и независност, узвикиване су пароле  против америчког амбасадора у Скопљу Џесија Бејлија.

На застави је на црвеној подлози жутим словима написано «Слобода или смрт за Македонију», а испод те пароле се налази симбол бораца за слободу Македоније с краја 19. и почетка 20. века – прекрштени пиштољ и кама.

 

У протестном маршу од зграде Владе Македоније до парламента учествовало је неколико хиљада људи, који већ трећи седмицу демонстрирају, како кажу, «за очување унитарности државе» и траже повлачење декларације албанских парламентарних странака коју називају «тиранска платформа», јер је наводно урађена у главном граду суседне Албаније.

 

Учесници су, као и претходних дана, носили македонске заставе и транспаренте углавном с патриотским порукама, али је део, како преносе извештачи, био уперен против америчког амбасадора у Скопљу Џесија Бејлија, од кога се тражи да престане да врши притисак на Македонију да лидер опозиционог СДСМ-а Зоран Заев са албанским партијама формира владу.

 

Протести се, осим у Скопљу, истовремено одржавају и у, каком кажу у Грађанској иницијативи «За заједничку Македонију, тридесетак градова у унутрашњости.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;