Први  део међународног  батаљона НАТО-а, који се састоји од 130  британских војника стигао је у Естонију. Према магазину Тајмс, војници су спремни на провокације у виду туча у баровима,  хаковање профила на друштвеним  мрежама и све остале  «прљаве трикове» Москве.

Москва је осумњичена да покушава да дискредитује мисију НАТО, посебно британске војнике послате у Естонији путем  «исценираних» туча у баровима, преноси магазин Тајмс.

 

Британским војницима такође прети опасност од хаковања налога на друштвеним мрежама у циљу добијања материјала за уцену.

 

Међутим, према потпуковнику Марку Вилсону, његови војници знају како да избегну ове «провокације Москве»

 

» Свесни смо свих постојећих ризика » , рекао је Вилсон.

 

Британске војне снаге, уз подршку Француске моторизоване пешадије, биће смештене у самом подножју естонског града Тапа, на удаљености од око стотину километара од Русије.

 

Репортер Тајмса је разговарао са 27-годишњим инжењером машинства Гевом Дунлопом који је један од војника послатих у Естонији. Његова борбена група је опремљена са три стотине оклопних возила.

 

Дунлоп је рекао да се не плаши,чак и ако ће му живот можда бити угрожен у мало вероватном сценарију, да се руски председник одлучи да изазове сукоб.

 

» НАТО је велика сила Ако имамо пуно тенкова, не бринем се. Мислим да смо више него спремни » цитира Тајмс Дунлопове речи.

 

Међутим, примећује Тајмс, реалнија претња за британског војника је претња од  руских » прљавих трикова » и пропаганде.

 

Тако да су  војницима наредили да не носе са собом своје СИМ картице за мобилне телефоне и друге електронске уређаје, као и да за комуникацију са  породицом  код куће користе безбедну Wi-Fi везу. Поред тога, војницима је  забрањено да пију алкохол, осим ако није издата посебна дозвола.

 

Према речима капетана Хеинтсла,  да не падну у руску замку, потребно је само  да » буду паметнији него што јесу «.

 

Тагови: ; ; ; ;