Највеће светске економске силе изоставиле су обећање да ће се супротставити трговинском протекционизму због противљења америчке администрације и саопштиле само да ће радити на «јачању доприноса трговине» својим економијама.

 

Министри финансија и гувернери централних банака Групе 20 индустријски најразвијених земаља (Г-20) издали су саопштење на крају дводневног састанка у немачком граду Баден-Бадену које је било блаже од прошлогодишњег, у којем су земље позване да се одупру свим облицима протекционизма, укључујући царине и правила којима се домаће компаније штите од страних конкурената.

 

Амерички министар финансија Стивен Мнучин, који је први пут учествовао на међународном састанку од када је преузео дужност, изјавио је да саопштење треба да одражава дискусију на самиту и покушао да умањи важност његове формулације.

 

«Верујемо у слободну трговину. Ми смо једно од највећих тржишта на свету, један од највећих трговинских партнера на свету. Ипак, желимо да преиспитамо одређене споразуме», рекао је Мнучин, додајући да трговински споразуми треба да омогуће ситуацију у којој су сви победници.

 

Навео је да ће америчка администрација испитати односе где су САД куповале више него што су могле да продају свом партнеру.

Кина и европске земље су се на састанку залагале за снажнију афирмацију прекограничне трговине без царина и препрека.

 

Канада је имала умерен приступ у преговорима, залажући се за саопштење којим ће се подржати слободна трговина, али није заузела став о посебној формулацији саопштења.

 

Немачка, домаћин састанка Г-20, изоставила је обећање против протекционизма у првим нацртима пре састанка, у нади да неће наљутити САД и нашла алтернативно решење којим ће такође подржати слободну трговину. Али није постигнут договор да се такав језик унесе у заједничко саопштење.

 

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле негирао је да званичници нису успели да нађу заједнички језик.

 

«Потпуно је јасно да нисмо за протекционизам. Али није било јасно шта једни или други подразумевају под тим», рекао је Шојбле.

 

Извор РТС

Тагови: ; ; ;