Упркос изричитом противљењу САД и НАТО, самозвани Председник «Косова» Хашим Тачи намерава да почне са оснивањем «косовске војске». То је први пут да се Приштина отворено побунила против својих заштитника, преноси Deutsche Welle оцену немачких медија.

 

 

Немачки Vestfališe Nachrichten пише, позивајући се на приштинске медије, да Приштина наставља припреме за оснивање војске иако се НАТО, ЕУ и САД томе оштро противе, као и да би та армија требало да има 8000 војника. Иако је оружјем и обуком већ годинама подржавао снаге «Косова», НАТО, ЕУ и Вашингтон су саветовали Приштини да у овом тренутку званично не оснива војску, уз образложење да би се тиме додатно оптеретила ионако крајње напета ситуација са Београдом.

 

„Ово је први пут да се «Косово» отворено побунило против својих заштитника. Упркос изричитом противљењу Американца и НАТО, Хашим Тачи планира да на пролеће почне са оснивањем војске. Приштина тренутно има само лако наоружане безбедносне снаге за цивилну заштиту. Планирана војска би требало да буде у стању да брани земљу“, пише Андреас Ернст за Neue Zürcher Zeitung.

 

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у више наврата је упозорио Тачија да Кфор остаје једина војска на тлу «Косова» иначе би НАТО морао да преиспита своју подршку КСФ. Истог су мишљења и САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија.

 

„Међутим, то није оставило утисак на Тачија, он је чак запретио оставком уколико га Парламент не буде послушао. У писму упућеном генералном секретару НАТО, Тачи је изразио жаљење због ове претње, додајући да њено објављивање сматра контрапродуктивним. То је прилично жестоко са Тачијеве стране, ако се има у виду да безбедност Приштине зависи од Кфора“, пише лист.

 

Има коментатора који верују да је Тачи на листи оптужених пред новим Специјалним судом за злочине ОВК и да побуном против својих заштитника припрема елегантан одлазак са политичке сцене, закључује Андреас Ернст за Neue Zürcher Zeitung, а преноси Спутњик.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;