Због научно неутемељених чињеница у уџбеницима на «босанском језику», у Србији је стопирана процедура њиховог одобравања. Историчари не могу да се сагласе са прекрајањем историје.

 

Наиме, аутори уџбеника на босанском језику тврде да је Повеља Кулина бана „старобосански документ”, да је писана босанчицом, која представља засебно босанско писмо, а све што се односи на Рашку област је преименовано у Санџак. Такође, у званичне празнике о којима деца треба да уче, уврштен је „Дан Санџака”.

 

 

Због научно неутемељених чињеница, стопирано је одобравање уџбеника за историју, „Свет око нас” и Природа и друштва.

 

Председник босанског националног већа Есад Џуџо је рекао да су за наставу на «босанском језику» недостајала 52 уџбеника, а да је одобрен само један. Он сматра да овакви уџбеници морају бити одобрени јер је реч о идентитетским питањима, пишу Вечерње новости.

 

Руководилац Центра за развој програма и уџбеника Завода за унапређивање образовања и васпитања Елеонора Влаховић је рекла да највећи број уџбеника није добио сагласност због историјски спорних чињеница, али и због пропуста у вези стандарда квалитета и задатака који се задају деци.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;