Бивши председник Литваније и посланик у Европском парламенту Роландас Паксас , сумирао је тужне резултате литванске независности — за 27 година ништа није урађено. Људи је све мање и мање, а преостали живе све теже и теже, рекао је бивши председник Литваније у обраћању парламентарном листу  BALTNEWS.lt.

 

 

 

 

 

«27-му годишњицу независности ми обележавамо са новоизграђеним мостом преко Куршског залива. Да ли нам треба мост ако за сво то време нисмо били у стању да изградимо надвожњак у Русни која се сваке године потопи у време поплава»- рекао је Паксас.

 

Такође. додао је он, ову годишњицу прослављамо као земља са једном од најнижих стопа пензија и плата, као и најнижом стопом наталитета међу земљама ЕУ.

 

Ако кренемо дубље са анализом видећемо да су проблеми већи. Видимо све веће социјалне неједнакости као и велику стопу незапослености. Цене лекова нећу ни да помињем.

 

У центрима градова имамо велике трговинске центре у којима су цене, с обзиром на приходе грађана изузетно високе. Такође имамо високе цене гаса и пореза за домаћинства.

 

Због чега су Естонија и Летонија које су стекле независност после нас испред нас и по просечним платама и пензијама? Због чега је број миграната код њих мањи него код нас?

 

Ово су питања која треба поставити свим политичарима у нашој држави. Свима који размишљају о држави, не као о територији него као о месту где треба да се рађају будуће генерације. О држави као о дому за своје грађане а не као о прихватилишту за квоте миграната, рекао је он.

 

Подсетимо,  BALTNEWS.lt. је раније писао да је Литванија земља која је рекордер по броју емиграната. У 2016. години је емигрирало 51 људи што је за 6,4 хиљаде више него у 2015. години.  Око 29% становништва живи на ивици егзистенције.

Тагови: ;