Албански премијер Еди Рама дао је интервју за бриселски «Политико», у коме је говорио о односима у региону. Он је упозорио да је, иако то није његова жеља, уједињење Косова и Албаније могућа опција, али и да неће бити добро ако Балкан поново «полуди».


Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да, ако перспектива за чланство западног Балкана у ЕУ настави да бледи, не може да се искључи уједињење његове земље и Косова. Он је казао да неки албански националисти желе да виде Албанију уједињену са Косовом.

Наиме, Рама је на питање о уједињењу Албаније са Косовом рекао да његова земља тежи савезу са Европском унијом, али да, ако наиђе на затворена врата ЕУ, савез са Косовом може бити алтернатива.

Нико не жели да тражи мале савезе, сви желе у велику унију. Али ако нема наде, нема перспективе, нема места, онда, наравно, мали савези могу да се догоде — рекао је Рама.

Истакао је да је једини начин да се одрже мир и сарадња на Балкану да европска перспектива остане јасна, и да емоције према Унији остану позитивне.

Еди Рама ипак сматра да би свим земљама Балкана ЕУ требало да буде циљ и да је једини начин да се одрже мир и сарадња на Балкану да европска перспектива остане јасна, и да емоције према Унији остану позитивне.
Он упозорава да би одустајање од даљег ширења ЕУ водио ка дестабилизацији читаве Европе. Рама је указао да би Босна и Херцеговина и Македонија биле посебно рањиве ако би се поново отворило питање граница.

Уколико би «Балкан полудео», због обустављања проширења Уније, грађани Европе би доживели ноћну мору и регион би постао сива зона у којој би други актери имали јачу улогу од Брисела — упозорио је он.

Рама упозорава да би одустајање од даљег придруживања значио дестабилизацију читаве Европе.

Постоји проблем у разумевању, недостатак визије и несхватање да региону јесте потребна Европа, али и да је Европи потребан регион. Како унија може да буде сигурна ако Балкан полуди? Како ЕУ може да дозволи да њено срце буде сива зона. То је бесмислица и када говоримо о безбедности и сигурности — каже Рама.

Албански премијер каже да упркос тензијама у региону, од односа Београда и Приштине, преко наводног покушаја пуча у Црној Гори и претњи реферндумом Републике Српске, до кризе у Македонији не види «нови рат као први сценарио».

Ипак, смиривање тензија умногоме зависи од ЕУ и САД — каже Рама.

Рама каже ипак да постоји инцијатива да регионални лидери раде заједно и да је делом то заслуга ЕУ.

Ви у Европи имате генерацију која није видела рат. Ми на Балкану јесмо, видели смо ратове, знамо шта то значи. Посетио сам Београд 68 година након последње посете албанског премијера. Мој колега премијер Србије Александар Вучић је овде дошао по први пут. То је показатељ колико се ствари померају у добром правцу и то због Европе. Али ако та европска магија избледи, верујте ми, ствари би могле да постану много лоше — рекао је Рама.

Подршка чланству у ЕУ у Албанији и другим земљама региона остаје високо, како каже, и поред растућег скептицизма у Србији и Македонији. Рама истиче да и поред проблема ЕУ остаје нека врста «магије» за западни Балкан, као што је била за земље осниваче после Другог светског рата, и наводи регионалне лидере да више сарађују.

Politico / Вести онлајн

Тагови: ; ; ;