У оквиру смањења оружаних снага, Кина ће смањити број припадника корпуса (пешадијских корпуса) Народноослободилачке армије Кине(НАК) на 200 хиљада људи, пише агенција South China Morning Post, позивајући се на изворе.

Кинески председник је раније најавио да ће Кина до краја 2017. године смањити број својих оружаних снага за око 300 хиљада људи. Упркос томе, НАК остаје најбројнија армија у свету са популацијом од два милиона људи.

Према изворима листа, смањење ће доћи у оквиру најављеног плана Си Ђинпинга, по ком би требало бити расформирано 18 армијских  корпуса.

 

Међутим, извори истичу да део особља у исто време може бити преусмерен на службу у артиљерију, морнарицу, обавештајну службу  и ваздухопловство.

 

«Врло је вероватно да ће део расформираног  састава корпуса прећи у  Маринце или падобранце», рекао је један од извора  агенције.

 

Још један извор близак Народноослободилачкој армији Кине, изјавио је да се планирано смањење војске сусреће са озбиљним незадовољством унутар оружаних снага.

 

Међутим у исто време са смањењем копнених снага, Кина планира да повећа број припадника морнарице са садашњих 20 хиљада људи на 100 хиљада, да би обезбедила заштиту својих виталних морских путева.

Према војним изворима,  број морнаричких маринаца од 20 хиљада људи се већ готово удвостручио.

 

Тагови: ; ; ;