Директори ФБИ и НСА рекли су да нису нашли ниједан доказ да су руске обавештајне службе мијењале резултат гласова у одређеним америчким државама.

 

 

Они сведоче данас пред Конгресом САД о потенцијалним везама америчког председника Доналда Трампа са Русијом и његовим тврдњама да га је прислушкивао бивши шеф државе Барак Обама.

 

Директори ФБИ и НСА, Џејмс Коми и Мајк Роџерс, говоре први пут јавно о та два питања, која су заокупила америчку јавност претходних недјеља, преноси АФП.

 

Роџерс и Коми су рекли да немају никакве доказе да су Руси хаковали систем и мијењали гласове у државама Охају, Мичигену, Пенсилванији, Северној Каролини, Висконсину и Флориди. Додали су да истрага о везама између Трампових сарадника и Русије још увек траје.

 

Коми је изјавио да испитивање «укључује истрагу природе било каквих веза између појединаца повезаних са Трамповом кампањом и руске владе и то да ли је постојала било каква координација између кампање и напора Русије».

 

«Пошто је у питању отворена истрага која је у току и под ознаком тајности, не могу да кажем више о томе шта радимо и чије понашање истражујемо» — рекао је Коми.

 

Роџерс и Коми су најпре објаснили како спроводе темељну истрагу и истакли да неке детаље неће смети да објаве.

 

На почетку излагања предсједавајући америчког конгресног Комитета за обавештајна питања Девин Нунес рекао је да нису пронађени докази да је ико из Обамине администрације Трампа у току његове кампање.

 

» У случају Трамповог торња није било прислушкивања. Међутим, могуће је да су друге активности праћења постојале у случају Доналда Трампа и његових сарадника» — рекао је републиканац Нунес.

 

 

Тагови: ; ;