Земље западног Балкана су мета за регрутацију терориста и кључна рута за улазак екстремиста, упозорио је амерички амбасадор у Београду Кајл Скот.

 

 

`Исламска држава` има пропагандну стратегију за Балкан и у њој користи језике из региона и друштвене мреже с циљем регрутуације», рекао је Скот на скупу у Београду, посвећеном превенцији насилног екстремизма.

 

Скот је нагласио да су сви «под ризиком», те да заједнички приоритет мора бити борба против екстремизма и спречавање радикализације, као и подизање свести људи како да препознају радикализације које позивају на насиље.

 

Он је подвукао да треба јачати и напоре у борби против терористичких текстова, нарочито на интернету, пренели су београдски медији.

 

Скот је честитао Србији на изради националне стратегије за борбу против тероризма, као и на борби против насилног екстремизма и радикализације, те додао да подржава и развој акционих локалних планова у Бујановцу, Новом Пазару и Тутину.

 

Он је подсетио да се у извештају америчког Стејт департмента наводи да су се терористички напади у 2015. години догодили у 92 земље и да је на десетине хиљада људи убијено или рањено.

 

«Напади су се догађали у зонама нестабилности, попут Јужне Азије и Блиског истока, али расте број напада у САД и Европи. Довољно је да кажем 11. септембар или жељезничка станица у Мадриду, бриселски аеродром, Шарли Ебдо, Ница, Берлински божићни сајам и већ нам се пред очима јављају страшне слике бруталних и кукавичких напада», рекао је Скот.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;