Током посете Криму инострани посланици прошетали су обалама Јалте и разговарали са локалним становништвом, преноси дописник РИА НОВОСТИ.

 

Том приликом становници Крима замолили су иностране посланике да у својим земљама кажу истину о Криму. Тако је становник Јалте Делјавер Сејдаметов замолио посланика из Србије Дубравка Бојића (СРС- прим. аут.) да Европљанима каже истину о Криму.

 

«Ми овде живимо мирно и спокојно. Хвала вам што сте овде како би се својим очима уверили у то»- рекао је он.

 

Заузврат политичар је изјавио да овакви сусрети помажу да се пробије информативна блокада.

 

Истовремено председник огранка британске Партије независности у Лондону Нејџел Сусман питао је грађане какву поруку желе да пошаљу Британцима.

 

«Ми смо срећни и желели бисмо да нас цели свет, а самим тим и Велика Британија признају»- рекла је политичару једна локална становница.

 

Истовремено председница Грчког друштва Јалте «Оживљавање» Љубов Свитало испричала је посланику Партије независности Велике Британије Ричарду Вуду о историји доласка Грка у Јалту у VI веку п.н.е. легенду о појављивању Јалте, као и о томе да су Грци на Криму учествовали у референдуму 2014. године.

 

Поред тога она је навела и позитивне резултате уједињења Крима са Русијом. Између осталог навела је појаву грчких школа и оделења у њима као и могућност изучавања грчког језика у средњим школама.

 

Она је још додала и да се успостављају везе кримских Грка са грчким организацијама.

 

Заузврат Вуд је додао: «Кад се олуја смирила и Грци су схватили да им није место у Европској унији него овде са Русијом. Најважније је да је то воља народа.».

 

 

Подсетимо у недељу је на Крим стигла инострана делегација у тродневну послету. Делегацију чине посланици из европских земаља, ЗНД и Латинске Америке.

 

 

Тагови: ; ;