Око 200 грађанских активиста блокирало је синоћ на сат времена централни мост у Подгорици, у знак подршке мајкама са троје и више деце, које већ 17 дана протестују пред зградом парламента, а шест дана штрајкују глађу.

 

Новинар и грађански активиста Марко Милачић, главни иницијатор перформанса, најавио је да ово представља само почетак, те да у случају ако следе нове блокаде.  овакве акције више неће бити најављиване на друштвеним мрежама, додајући:

 

»Блокираћемо саобраћајнице, кружне пролазе, блокираћемо целу Црну Гору, ако се не услиши захтев мајки».

 

На перформансу је говорио и Бошко Вукићевић навео је да «нису мајке изгласале закон, али су му се обрадовале, одрекле посла, пензије, па макар и због 20 еура, јер већина становништва живи у тешком сиромаштва».

 

Вукићевић је такође истакао да су жене које штрајкују глађу пред парламентом, »потпуно игнорисане од стране властодржаца», те да представљају »изузетан  пример храбрости и истрајности».

Филозоф Ратимир Вујачић оштро је критиковао развојну, социјалну и економску политику црногорске власти, напомињући да запослени у приватном сектору под контролом тајкуна примају плату од 200 до 300 еура.

 

Вујачић је такође истакао да »у услужном сектору ради око 40.000 углавном жена које на послу остављају последњи атом снаге.», додавши да »нема државе где се свако за себе сналази као да живимо у шуми.»

На скупу је говорило још неколико јавних активиста, међу којима Владислав Дајковић, млади функционер полтичке партије ДЕМОС и познати глумац Славиша Чуровић. На крају перформанса окупљени су се на кратко придружили мајкама пред зградом парламента.

Тагови: ;