Русија улаже озбиљне напоре за постизање мира у Сирији, за разлику од Европе, изјавио је у уторак посланик Народне скупштине Србије и пензионисани генерал Божидар Делић, који је стигао са делегацијом посланика Скупштине и парламентарцима Савета Европе на авиобазу Хмеимим у Сирији.

 

 

«Када смо се јуче састали са председником Башара ел Асадом разговарали смо са посланицима сиријског парламента, а данас смо у Центру за помирење видели велики број активности које Русија спроводи како би се постигао мир. Ми то у потпуности подржавамо, али такође изражавамо жаљење што друге земље, посебно европске не учествују у процесу помирења», рекао је он.

 

(видео, фото) Српски генерал у пратњи Асадових специјалаца на ратишту источног Алепа

 

Током посете аеродрому делегација је упозната са радом руског Центра за помирење зараћених страна, а такође су им показали оружје пронађено у ослобођеним подручјима у Сирији које су користили милитанати, укључујући и оружје произведено у Европи.

 

«Ја сам учествовао у три рата на Балкану и тамо сам виђао оружје произведено у различитим деловима света, у различитим фабрикама, али ништа слично нисам видео, посебно не такве ручне минобацаче великог калибра. Најужасније од свега је што се ово оружје користи против цивилног становништва, што значи да ови људи желе пре свега да нанесу штету цивилима, деци», рекао је посланик.

 

 

Он је истакао да није прихватљиво преговарати са међународним терористима који су дошли да се боре у Сирији.

 

«Никада не бих разговарао са међународним терористима који су дошли да се боре овде са Балкана и из разних других земаља. Они долазе да се боре за новац, то су међународне убице», рекао је Делић.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;