Филм «Волин» у режији Војцеха Смажовског о животу на територији под истим именом за време Другог светског рата, добио је главну награду пољских филмских награда «Орлови», пренела је руска новинска агенција Тас у уторак, 21. марта.

 

 

Филм, који је премијерно приказан у септембру 2016., добио је такође и награду публике.

 

Како је Смажовски рекао, он је себи поставио задатак да сними филм «усмерен против мржње и национализма». Редитељ је изразио наду да филм неће користити у политичке сврхе, али ће обновити дискусију о догађајима у Волинском региону.

 

 

«Прво ће изазвати шок, али када се утисци смире, филм ће помоћи да се успостави искрен дијалог заснован на истини», рекао је редитељ.

 

 

«Волин» је прича о Пољакињи Зоси (Михалина Лабач). Јунакиња је заљубљена у Украјинца Петра (Васил Василик), али њени родитељи су је удали за богатог пољског удовца Мацеја Скибу (Аркадиуш Јакубик). Она се брине о деци свог мужа из претходног брака, а Скиба одлази на пољско-немачки фронт. Зоса постаје сведок депортовања Пољака у СССР, немачке окупације, холокауста, а затим и истребљења пољског становништва од стране украјинских националиста, познатијем као Волински покољ. Филм је засноцан на роману «Мржња» пољског аутора Станислав Сроковског.

 

22. јул пољски Сејм (скупштина) прогласила је Волински покољ геноцидом и а 11. јул за Дан сећања на жртве овог догађаја. Врховна Рада Украјине је изјавио да усвајање «антиукрајинских декрета» прелази политичке и дипломатске напоре држава «чији је циљ међусобно праштање и помирење».

 

Украјинци, припадници УПА (Украјинске устаничке војске, екстремистичка организација забрањена у Русији) су започели покољ на самом почетку 1943.године. Ради се о зверском убијању пољског становништва, укључујући децу и жене. Цифра убијених Пољака варира од 50-60 хиљада до 80-100 хиљада.

 

Волински покољ и након многих деценија остаје јабука раздора у односима Кијева и Варшаве.

 

 

Тагови: ; ; ;