Бриселска четворка, предвођена европским комесаром Јоханесом Ханом дочекана је у Скопљу протестом присталица владајуће ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског.

 

фото: Курир.мк

 

Хан је са тројицом европарламентараца допутовао у Скопље «у настојању да помогне Македонији да изађе из вишегодишње политичке кризе и повишених тензија, посебно након децембарских ванредних парламентарних избора», преноси Танјуг.

 

 

Након састанка с председником албанске странке Покрет Беса Биљалом Касамијем, Хан је на Твитеру написао да је Македонији хитно потребна нова влада да спроведе реформе.

 

Хана су у Скопљу бурно дочекали демонстранти ВМРО, који су организовали протесте узвикујући пароле попут «Не дамо Македонију» и «Нећемо дозволити албанизацију државе».

 

фото: Курир.мк

 

На путу од скопског аеродрома до седишта Мисије ЕУ у Скопљу, Хана и европарламентарце су дочекали билборди и македонске заставе, које су поставили организатори грађанске иницијативе «За јединствену Македонију».

 

На билбордима је писало «Македонија ће победи», Одбацити платформу Тиране», «Покажи поштовање»…

 

фото: Курир.мк

 

Следе састанци с лидером Алијансе за Албанце Зијадином Селом, ДУИ Алијем Ахметијем, СДСМ-а Зораном Заевом и ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским, као и с председавајућим Собрања Македоније Трајком Вељановским.

 

Иако је најављивано, Хан се неће састати са председником Ђорђем Ивановим, који се тек касније вечерас враћа из посете Мађарској, као ни са представницима организације «Заједно за Македонију».

 

фото: Курир.мк

 

Ханов долазак у Скопље трећи је покушај међународне заједнице да убеди владајући ВМРО-ДПМНЕ да власт преда новој већини коју предводе социјалдемократе уз подршку три албанске странке.

 

Пре Хана, настојања Фредерике Могерини и шефа ОЕБС-а Ламберта Занијера да утичу на решавање кризе у Македонији окончани су без резултата.

 

Македонија, наиме, ни три и по месеца од тих избора нема владу, нема председника Скупштине, а нису расписани ни редовни локални избори, јер то није имао ко да учини.

 

Заев је, уз подршку три албанске политичке странке, сакупио потписе 67 од укупно 120 посланика у Собрању, али је Иванов одбио да му преда мандат, наводећи да је у програм нове владе укључена и платформа албанских странака начињена под патронатом албанског премијера Едија Раме.

 

 

 

 

Извор: РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;