Систем  ПВО Сирије  је у понедељак увече оборила израелску бесполотну летилицу у југозападном делу земље, преноси либански телевизијски канал «Ал Маиадин».

Према каналу, извиђачки дрон је дошао под удар сиријске војске након што је нарушио ваздушни простор Арапске Републике  у покрајини Ел Кунеитра.

 

Оборени уређај припада моделу «Скиларк», и  његова маса износи око 7 килограма. Остали детљаљи инцидента су изостављени

 

Подсетимо, у петак увече је дошло до инцидента када су израелски авиони нарушили ваздушни простор Сирије  и дејствовали по локацијама у близини Палмире. Сиријска војска тврди да је њихова ПВО  оборила један израелски авион, док Израел ту информацију демантује.

 

Мета напада је била конвој оружја намењен  борацима либанског покрета «Хезболах», који се боре на страни председника Башара Асада.

 

израелски министар одбране, Авигдор Либерман је обећао да ће наставити да сузбија снабдевања оружјем «Хезболаха», и претио да ће уништити сиријски ПВО ако поново отвори ватру на авионе  који су укључени у овај задатак.

 

Коментаришући ову изјаву, председник Сирије Башар  Ал Асад је истакао да је заштита граница земље,  право и дужност Сиријаца, а политика државе се не базира на изјавама Министарства одбране Израела.

 

 

 

Тагови: ; ;