Острво Алкатраз или како је популарно названо СТЕНА, налази се на средини залива Сан Франциско у Америци, држава Калифорнија. На почетку је служило као место за светионик, а затим као војна тврђава да би постао војни и федерални затвор што је и био све до 1963. године када је постао национално излетиште.

 

Данас је СТЕНА историјско место под конторлом националних паркова Америке и отворено је за туристе.

 

Први Европљанин које је „открио“ острво 1775. био је Јуан Де Аyала. Он га је назвао Острво пеликана.

 

Откриће злата 1848. године у Калифорнији учинило је да се хиљаде бродова упути у залив Сан Франциска што је резултовало хитном потребом за светиоником. После 56 година употребе Алкатраз светионик је угашен јер је одлучено да се ту направи затвор.

 

Због природне изолованости на средини залива, окружен хладном водом и врло немирним морем Алкатраз је 1906. почео да се користи као војни затвор који је могао да прими 302 затвореника.

 

 

Алкатраз је био први војни затвор за осуђене на дужи временски период и врло брзо је стекао репутацију изузетно строгог објекта. Због пораста криминала широм Америке у априлу 1934. године, Алкатраз је добио потпуно нов изглед прилагођен цивилним затвореницима.

 

Замењене су металне шипке на ћелијама. У сваку ћелију је уведена струја, а сви тунели који су служили у разне сврхе на острву су зацементирани да би се избегла и најмања могућност да их затвореници искористе за бекство са острва.

 

 

Специјалне галерије које су користили стражари окруживале су затворски блок. Направљене су тако да затвореници нису никако могли да им приђу, а стражари у њима су могли лако да реагују пушкама којима су били наоружани.

 

 

Затвор је био осмишљен тако да је могао да прими најопасније криманалце тог времена.

 

 

Један од најпознатијих је свакако Ал Капоне.

 

Ћелија Ал Капонеа у Алкатразу. Очигледан пример моћи новца

 

 

У 29 година, колико је острво било затвор, 34 затвореника је било умешано у 14 покушаја бекства. 7 их је убијено у покушају бекства, 2 су се удавила, а остали су ухваћени и враћени на издржавање казне.

 

Изглед просечне ћелије у Алкатразу

 

Најнасилнији покушај бекства догодио се 1946 године и назван је „битка за Алкатраз“. У том покушају 3 затвореника и 2 стразара су погинула а над 2 затвореника због учествовања у том покушају извршена је смртна казна.

 

 

 

 

О томе говори филм Птичар из Алкатраза.

 

Ипак најпознатији покушај бекства догодио се 11 јуна 1962. године у којем су учествовали Франк Морис и браћа Англи.

 

 

Са њима у групи био је и Ален Вест који није успео да стигне на време на договорено место и на основу чије приче је ФБИ вршио истрагу, а филмски продуценти касније снимили филм „Бекство из Алкатраза“.

 

У званичном извештају стоји да затвореници нису успели да побегну и да су се удавили у леденим водама залива Сан Франциско…али сумња у такав крај постоји и данас.

 

 

Извор: Историја за све/Alkatraz yuv98eTK7Yg

 

 

Тагови: ; ; ;