Повећање испорука руског оружја у Кину угрожава примат америчког ваздухопловства, наводи се у извештају Комисије Конгреса за праћење економије и безбедности у односима САД и Кине.

 

 

Аутори истраживања сматрају да ће продаја руског оружја Кини, као што су систем за противваздушну одбрану С-400 и ловци Су-35, „угрозити“ супериорност САД у ваздуху. Штавише, руска технологија ће омогућити Пекингу да убрза развој сопствених савремених авиона-ловаца, наводи се у документу.

 

Наоружавање кинеске армије системима С-400, који се у извештају називају „једним од најбољих на свету“, даће Пекингу могућност не само да ојача противавионску одбрану, већ и да постигне супериорност у ваздуху изнад територије Тајвана када буду постављени на обалама Тајванског мореуза, наводи се у извештају.

 

Развој војне сарадње и заједничке руско-кинеске војне вежбе сведоче да су обе земље заинтересоване за даље јачање односа у области безбедности. Међутим, мало је вероватно формирање пуноправне војне сарадње две државе у блиској будућности, наводе аутори извештаја. Конкретно, према мишљењу аналитичара, спорно делује могућност да Москва и Пекинг потпишу споразум о војној помоћи у случају сукоба са трећом страном.

 

Без обзира на то, развој војне сарадње Русије и Кине несумњиво компликује позицију САД у региону, наводи се у документу.

 

Русија снабдева Кину широким спектром наоружања. Тако су земље потписале уговор о снабдевању ПВО система С-400 „Тријумф“, а у фебруару 2017. почела је реализација уговора потписаног 2015. године о продаји Кини вишенаменских ловаца Су-35.

 

Раније су се у медијима појавиле информације да је Русија већ почела да испоручује С-400 Кини, али је Федерална служба за војно-техничку сарадњу демантовала те извештаје.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;