Руска држава дала је званичну гаранцију Хашком трибуналу за привремено пуштање генерала Ратка Младића на лечење у Москву. Како «Новости» сазнају, одбрана је у понедељак поднела захтев Трибуналу да дозволи да се Младић пребаци у Русију због неопходог лечења у клиничким условима.

 

 

Према нашим незваничним информацијама Русија се обавезала да ће гарантовати да Младић неће нестати или побећи и да ће га вратити назад у Хаг када то Трибунал буде тражио. Прихватиће и све услове које у таквим ситуацијама иначе Хашки трибунал захтева.

 

МИП Русије тражи од Хашког трибунала да одобри лечење Ратку Младићу у Русији

 

Одбрана је поднесак о пуштању Младића на привремено лечење поднела као хитан и нада се да ће Хаг што пре о томе донети одлуку.

 

Генерал Младић имао је почетком марта озбиљну здравствену кризу.

 

— Личило је на благи пролазни мождани удар. То је за њега могло бити фатално — каже нам саговорник упућен у здравствено стање бившег команданта Војске Републике Српске. — Сада је боље, стање се мало поправило, али је пре петнаестак дана Младић све озбиљно забринуо.

 

 

Иначе, одбрана је после три године подношења захтева, тек недавно од Трибунала добила комплетну генералову здравствену документацију. Оној која им је достављена прошлог лета недостајала је свака друга страна. Увидом у све налазе и лекарске извештаје, како смо сазнали, уочени су пропусти у лечењу. Специјалисти који су их анализирали, оценили су да је Младић могао бити много квалитетније лечен.

 

Управо на основу тог медицинског материјала руски стручњаци, који су прошле године и прегледали Младића, предложили су да му је неопходно лечење у болници, а не у затворској ћелији.

 

 

Генерал Ратко Младић има проблема са срцем, а у Хагу је имао и инфаркт. Такође је имао и неколико можданих удара. Њихове последице су само ублажене, али нису потпуно нестале. Током суђења, Младић се доста замарао, често у судници није могао до краја ни да прати суђење. Од умора када дође у ћелију одмах би заспао, а често није имао снаге ни да једе.

 

 

«Новости«

Тагови: ; ; ; ; ; ;