Пољски штампани лист, недељник «Пољска мисао излази од 1941. године

 

 

 

Пољски аутор чланка Аркадиус Микса написао је у недељнику «Пољска мисао» интересантан чланак под насловом «Неонацистичка Украјина».

 

Он је покушао да се бави ситуацијом у Донбасу и за то је анализирао, у Украјини популарне мреже Фејсбук и Вконтакте.

 

«Интересантно је да и на Фејсбуку Украјинци парадирају са својим неонацизмом а да администратори страница не реагују на њихове материјале»- написао је он.

 

Његову пажњу су привукле две најрадикалније организације «Десни сектор» и «Азов».

 

«Материјали су шокирајући, они одрастају у Украјини, и још у младости постају необандеровци и неонацисти не разумејући последице Другог светског рата»- пише пољски аутор.

 

 

 

 

Пријатељи и непријатељи Украјине

 

 

Аркадиус Микса је покушао да схвати ко су пријатељи а ко непријатељи украјинских радикала. Он је навео да се украјински радикали позитивно односе према «белоруским добровољачким формацијама које подржавају Трећи рајх».

 

«Белорусија ће након свргавања Лукашенка постати близак савезник Украјине»- наводи се у пољском чланку. На тај начин «искуство Мајдана» може се пренети и на суседе и организовати успешан «Мајдан у Минску».

 

 

Аутор такође наводи мање значајно пријатељство украјинских радикала са Грузинима, Чеченима, Кримским Татарима, Литванцима, Турцима и Хрватима.

 

«Пољаци се највише помињу на разним картама у вези са агресијом Хитлера. Најчешће се помињу у контексту одлуке из 1939. године»- наводи аутор.

 

Највећа мржња, судећи по разним сликама исказује се према тзв. «сепаратистима» у Донбасу, наводи пољски аутор.

 

«Најчешће Русе називају «Москаљи». И самог председника Путина називају најпогрднијим именима. Са радошћу показују лешеве «сепаратиста». Радост исказују и према спаљивању противника Мајдана у Одеси. Са посебном радошћу пропраћена је авионска катастрофа у којој је страдао хор «Александров»- наводи он.

 

 

Карактеристике необандероваца

 

«Посебну популарност међу младим женама има култ личности Адолфа Хитлера и Трећег рајха. Хитлерова слика са речима «Ослободилац» прикупила је симпатије неколико стотина људи. Посебна тема су фотографије са симболиком Трећег рајха. За Дан заљубљених је постављена слика мушкарца и жене који леже окренути према земљи са натписом «Љубав је кад можете колективно да сахраните сепаратисте». Поред тела, на слици је бандеровска застава»- наводи се у чланку.

 

 

Мало бандероваца има храброст да покаже своја лица

 

Осим тога у чланку се и говори о односу украјинских радикала према Украјинској православној цркви Московске патријаршије.

 

«Без спутавања води се борба против руског језика. За ову сврху користе се фотографије особа ометених у развоју уз натписе «Ови људи користе језик Москвича»»- наводи се у чланку.

 

 

Необандеровци и «Право и праведност»

 

Необандеровци су тражили подршку од пољске странке «Право и праведност»

 

«Заједнички непријатељ — Русија зближава обе политичке организације» пише аутор.

 

 

Украјинско-пољски односи налазе се у депресивном стању. Цитати из изјава националиста из једне и друге земље довели су до међусобног неповерења. А уље на ватру доливао је неколико пута и председник Украјине Петро Порошенко који је давао неопрезне изјаве везане за Пољску.

 

Украјинска миграција ствара још једну претњу за Пољску — увоз национализма. Преселењу у Пољску посебно теже становници Западне Украјине за које су Хитлерови сарадници Степан Бандера и Роман Шухевич- хероји.

 

Тагови: ;