Руска војска је покренула војну вежбу великих размера на полигону Опук, на Криму.

 

Командант ваздухопловства генерал-пуковник Андреј Сердјуков рекао је новинарима да је у вежбе укључено преко 2.500 ваздухопловног особља и око 600 јединица војне опреме.

«По први пут у историји руске војске, у оквиру вежби ваздухопловства, три наше дивизије су истовремено ангажоване и делимично распоређене на Криму са наоружањем и војном опремом» — рекао је Сердјуков.

 

Генерал је рекао да ће током вежбе ваздухопловне јединице, заједно са особљем Црноморске флоте, вежбати акције спречавања искрцавања. Они ће такође уништити симулиране непријатељске копнене позиције и осигурати «важне границе» и подручја на Криму.

Сердјуков је рекао да је повећана терористичка пријетња главни разлог за вежбе оволиких размера. Он је додао да ће ваздухопловне јединице такође вежбати «решавање кризних ситуација у различитим деловима света.»

 
Према члану Кримског регионалног парламента Владиславу Ганжари, таква претња заиста постоји, преноси Спутник.

 

» Претња је прилично реална. Прошлог лета, украјинске диверзантске групе планирале су терористичке нападе на Криму. Они су осујећени од стране руске Федералне службе безбедности. Штавише, узимајући у обзир непријатељску реторику према Криму која долази из Кијева, овакве вежбе су оправдане и неопходне» — рекао је Ганжара у изјави за Спутник.

Овај посланик сматра да ће вежбе повећати атмосферу безбедности на полуострву.

» Крим је веома близу Украјине где и даље траје војни сукоб. Русија води војне вежбе на својој територији и становници Крима се осећају много сигурније. Што се тиче одбрамбених способности, Крим је данас изванредна област То је руски непотопљиви носач авиона у Црном мору» — рекао је Ганжара.

Тагови: ;