Оверавање ваздушне вредности летелица савезне Владе САД је један од послова које обављају брилијантни умови са угледног МИТ (Massachusetts Institute of Technology).

 

Кад је Сабрина Пастерски дошла у кампус у потрази за одобрењем авиона са једним мотором, који је сама израдила, веома је изненадила извршну секретарку МИТ Пеги Уден која ју је дочекала.

 

 

«Код ње је фасцинантно било не само што је била тако млада, јер Сабрина је тада имала само 14 година, већ је била и девојчица која је летела сама. Да објасним, није путовала, већ управљала авионом», рекла је Пеги.

 

Са само 14 година Сабрина је конструисала прототип авиона, а часове управљања авионом је почела да узима са само десет година. Четири године касније је већ летела сама.

 

Данас, осам година касније, 22-годишња Сабрина је завршила МИТ и докторирала је на Харварду, а о њој бруји цео научни свет физике. Она истражује неке од најкомплекснијих проблема и загонетки физике, исте оне које су мучиле Стивена Хокинга и Алберта Ајнштајна, пише портал «Ози».

 

Према речима њених колега, Сабринина достигнућа из године у годину воде управо томе да ће баш она, Сабрина Гонзалез Пастерски, постати Ајнштајн нашег доба и то у много млађим годинама. Њено истраживање задире у црне рупе, природу гравитације а, попут екипе из серије «Теорија великог праска», заокупљена је теоријом струна и феноменом гравитације у контексту квантне механике.

 

Сабрина је такође привукла пажњу неких од највећих умова НАСА. Осим тога, оснивач «Амазона» Џеф Безос јој је обећао посао кад год буде спремна и вољна. Недавно су га упитали да ли та понуда и даље важи.

 

«О мој Боже, наравно да важи!», рекао је Безос.

 

Сабрина је прва у својој породици рођена у Америци. Њени родитељи су Кубанци који су се доселили у Чикаго у потрази за бољим животом. Ни када је била млађа нису је привлачиле друштвене мреже и профил нема ни на једној. Једини «порок» који признаје је да има сајт PhysicsGirl, где објављује своје успехе, истраживања и све насловне стране часописа који већ годинама пишу о њој.

 

Ката

 

 

 

 

Извор Блиц

Тагови: ; ; ; ;