Непознати починиоци оскрнавили су православне светиње у дрнишком крају у Хрватској, трећи пут у току једног месеца.

 

 

У саопштењу Српске православне цркве наводи се да су у ноћи између 20. и 21. марта изгредници оскрнавили православне светиње и обили цркве Светог великомученика Георгија у Кричкама и Светог Јована Крститеља у Миочићу, код Дрниша.

 

СПЦ додаје да је овај чин уперен против православних верника, те да настојања полиције у Дрнишу да буду откривени и кажњени починиоци још нису уродила очекиваним резултатима.

 

«Сваки хришћанин треба да осуди овај поновљени и обелодањени вандалски чин, да се све учини како би се његовала од Бога дарована слобода човека и уважавала верска осећања православних на дрнишком подручју», наводи се у саопштењу Епархије далматинске.

 

Ни овај пут провалници нису опљачкали православне светиње нити оскрнавили иконе и предмете храмова, па се, како се истиче у саопштењу, неизбежно намеће питање мотива непознатих насилника.

 

«У молитви и миру наставићемо пост у сусрет највећем хришћанском празнику Васкрсу и молити се Господу да уразуми насилнике и упути их на хришћанске врлине, како би најзад престали да скрнаве наше светиње», истичу у овој епархији.

 

У саопштењу се додаје да је 19. марта уочено да је обијена Црква Рођења Пресвете Богородице у Медвиђој, те да је надлежни свештеник одмах обавестио полицију, која је убрзо изашла на терен и извршила увиђај.

 

Јужна врата на Цркви су, како се наводи, проваљена, при чему је причињена материјална штета.

 

Црква Рођења Пресвете Богородице је у фази обнове и тренутно се у њој налази дио грађевинског материјала, од чега ништа није украдено.

 

«Ово је још један у низу немилих догађаја који се дешавају у Епархији далматинској и седми храм обијен у последњих месец дана. Надамо се да ће починиоци овог недјела бити откривени и санкционисани», истиче се у саопштењу

 

 

СРНА

Тагови: ; ;