Снаге за хитно реаговање Војске Србије добиће нову, супермодерну опрему из иностранства. Специјалци ће са новом опремом бити далеко способнији за рад у ноћним борбама, јер ће бити опремљени најмодернијом оптиком.

 

Пројекат опремања специјалаца је познат под именом «1500», каже начелник Управе Министарства одбране за одбрамбене технологије генерал мајор проф. др Бојан Зрнић.

 

 

«Нови систем наоружања обухвата пушке са много бољим нишанским системом, пре свега ноћним. То је јако битна ствар. Ради се о слојевитом систему сензора који ноћу отркива тенк на удаљености од 10км», каже Зрнић, додајући да ће бити још измена. Специјалци више неће носити панцире, већ ће бити набављени носачи плоча познати као «тактички керијер». Лакши су, удобнији и боље им је распоређена тежина. Брзо се свлаче, а са балистичким додацима формира се панцир.

 

Поред прслука, војници могу да очекују нову пушку коју производи «Застава», а која до сада није много помињана. Реч је о модуларној пушци са измењивим цевима која може да користи калибар 7, 62 милиметра, али и калибар 6, 5 познатији као «грендел».

 

«Заставина пушка је готова. Завршена су испитивања и, заједно са другом опремом, биће представљена у Техничком центру у Никинцима следеће недеље», каже Зрнић, а преноси Телеграф.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;