Тешка машинерија  британског  контигента  међународног батаљона НАТО стиже у Естонију, објављено је из  седишта Министарства одбране те земље.

 

На самиту у Варшави 2016. године савез је одлучио да стационира у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској, на захтев тих земаља, мултинационалне батаљоне по принципу ротације.

 

Тада је одлучено да ће основу батаљона стационираног у Летонији, представљати Канада, у Литванији — Немачка, Естонији — Велика Британија и Пољској — САД.

Први део британског контингента НАТО батаљона од 130 војника је већ стигао у Естонију у петак. У понедељак, се батаљону придружила и група од 50 француских војника.

 

Распоређивање батаљона у Естонији је предвиђено да се заврши у првој половини априла. До тог времена у Естонију би требало да стигне око 800 британских војника и официра и 300 француских војника.

 

Француске трупе ће остати у Естонији  осам месеци, након чега ће бити замењене данским војницима.

 

Особље НАТО снага ће стићи у Естонију авионима из авио базе Амари, док ће опрема стићи железницом и морем преко луке Палдиски.

Велика Британија  ће послати у Естонију 2 тенка Challenger 2 , као и пешадијска борбена возила типа  Warrior и извиђачке беспилотне летелице.

 

Француска ће такође обезбедити тешку војну опрему — тенкове Leclerc, оклопне транспортере и пешадијска борбена возила.

Батаљон ће бити стациониран у војној бази у близини града Тапа, и биће у интеракцији са Првом пешадијском бригадом одбрамбених снага Естоније.

 

 

Тагови: ; ; ; ;