Председник Башар ал-Асад је истакао да запад намеће блокаду Сирији, што доприноси наставку терористичких криминалних активности и доводи до убијања Сиријаца или их приморава да напусте своју домовину одлазећи у земље Европе, пишу европски медији. Приоритет за Сиријце је борба против тероризма. Немогуће је говорити о политици, када било ко у било ком тренутку и без икаквог разлога може бити жртва терористичког напада. Такође, приоритет је и политичко помирење у различитим деловима земље.

 

 

Председник Асад је рекао да су у Сирији терористички акти свакодневица, а разлог су заостали терористи. Док су они у земљи, опасност прети сваком грађанину. Према речима Председника, од почетка кризе у Сирији су европски политичари пошли погрешним путем, што је довело до уништења земље, ширења тероризма у региону, терористичких напада у многим земљама ЕУ и појаве миграционе кризе. Западне земље су у Сирији пружиле подршку терористима, а не политичком процесу о коме толико говоре. Иран помаже Сирији у борби против тероризма, док Израел директно подржава терористе.

 

Што се тиче улоге Русије, сиријски лидер је потврдио да су терористи почели да губе територије, које су држали под контролом, од почетка ваздушних напада авијације РФ по положајима терориста. Руска и сиријска војска су заједно оствариле напредак у борби против тероризма, о чему свједочи и ослобађање Алепа и Палмире, као и других деловима земље. Асад каже да Русија, пре предузимања било ког политичког или војног корака, увек обавља консултације са сиријским руководством.

 

О питању везаном за миграциону кризу и жртве рата у Сирији, Председник сматра да су Европљани индиректно криви за то, јер су од самог почетка подржавали терористе, које и даље зову «умерена опозиција» иако знају да су у питању убице. Не постоји умерени убица или умерени терориста. Асад је додао да је много људи напустило Сирију због западних санкција које су додатно уништиле земљу.

 

Председник сматра да сваки сиријски лидер мора да брани своју земљу, а он то управо чини. Преговара са наоружаним групама да би се проливање крви невиних цивила што пре окончало. Према његовом мишљењу, западни лидери треба да се покају због тога што су подржали терористе.

 

На питање да ли је било грешака у сиријској политици, Председник је одговорио да стално анализира политички курс земље да би се грешке спречиле. Гледајући на будућност Сирије након кризе и предстојеће реформе, Асад је рекао да је рат, који је планиран са стране, горка лекција за целокупно друштво. Због тога земља мора да буде боља него што је била и Сиријци морају да се уједине да би решили проблеме. Сада је битно олакшати дијалог о политичкој форми будуће Владе, била она председничка, парламентарна или мешовита.

 

Он сматра да је потребно очувати јавне институције као што су војска, Министарство и Влада, у складу са Уставом. На крају, додао је, све то ће зависити од резултата референдума. Прерано је сада говорити о томе, јер је у овом тренутку главни приоритет борба против тероризма и елиминација терориста. Поред тога, приоритет је и локално помирење у различитим деловима земље.

 

На питање да ли може да се каже да се политика на Блиском Истоку води по слогану «или ћу ја убити тебе, или ћеш ти мене», Асад је потврдио да је такав концепт повезан са тамошњим менталитетом, али углавном није својствен култури народа у региону. Такав екстремни став се појавио под утицајем вехабијске идеологије. Он сматра да је то привремена појава којој се Сиријци снажно противе и такви ставови нису укорењени у друштву. Председник је скренуо пажњу на чињеницу да су екстремисти дошли из Европе где су задојени идеологијом екстремизма и вехабизма. Већина лидера терористичких група су из европских земаља.

 

Председник ал-Асад сматра да ниво образовања, медији и политика играју важну улогу у формирању екстремистичких терористичких идеја и утичу на понашање људи у друштву.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;