Међу ухапшеним припадницима «Беле легије» има и професионалних терориста, саопштио је Комитет државне безбедности (КГБ) Републике Белорусије а преноси БЕЛТА.

 

КГБ је покренуо кривични поступак на основу чињеница обуке и припреме за масовне нереде. Ухапшени су активисти «Беле легије» на челу са Мирославом Лозовским и «Младог фронта» на челу са Дмитријем Дашкевичем- укупно 26 људи. Извршено је 29 претреса према њиховом месту пребивалишта, боравка и чувања предмета и документације. Одузет је аутомат Калашњиков, карабињери, пиштољи, бомбе, шлемови, панцири, ножеви, средства за производњу импровизованих експлозивних направа, медицински прибор НАТО-узорка, разна симболика «Азова» и «Тактичке групе Белорусија», а такође и приручник о борбеним дејствима у граду. Истрага се наставља у циљу идентификовања и хапшења свих који су учествовали у овим незаконитим радњама, саопштио је КГБ.

 

«У вези «Беле легије» ради се о војно обученим људима узраста од 25-43 године» наводи КГБ.

 

Специјалне службе не искључују ни могућност да је ово оружје требало бити употребљено на демонстрацијама 25. марта, као ни долазак плаћеника из Украјине који ратују на југоистоку Украјине у саставу националистичких батаљона а са којима «Бела легија» сарађује још из периода деведесетих.

Тагови: ;