Оперативци Федералне службе безбедности Руске Федерације су у Калињинграду привели групу неонациста који су планирали терористичке нападе. Двојица чланова, рођених 1990 и 1996 године, су задржани под сумњом да одржавају активне везе са екстремистима из украјинског Азова и Десног сектора.

 

 

Према изворима блиским органима за спровођење закона, они су били спремни да путују у Украјину на обуку у казненим јединицама, укључујући и оружани сукоб на југоистоку земље. Сматра се да су учествовали у организовању напада на људе који су прикупљали хуманитарну помоћ за становнике ЛНР и ДНР.

 

Треба напоменути да је један од ухапшених, иначе неформални лидер фашистичке младости, претходно одслужио четири године затворске казне због злочина екстремистичке природе. У његовом стану је откривен арсенал ватреног и хладног оружја и специјална опрема. Такође је пронађена мина од 81 мм из Другог светског рата и компоненте за производњу оружја. Истражни органи Калининградског региона их терете за трговину експлозивом и терористичку пропаганду.

 

Поред тога, приведена су још три осумњичена који се сумњиче да су саучесници у криминалним активностима. Све у свему, сматра се да је групу чинило петоро људи. Сви су притворени 21 марта 2017 године. У овом тренутку се прикупљају докази о њиховој вези са украјинским казненим јединицама.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;