Руски писац и саветник председника ДНР Александра Захарченка Захар Прилепин је, у интервјуу за дневни лист „МК“, рекао да долази време када ће оно што ће заменити Минск-2 изненадити цео свет.

 

 

„Оно што ће заменити минске споразуме ће заиста крајње да изненади цео свет. Са тиме се не жури управо зато да изненађење не би било прејако. Обратите пажњу! Раније је ,цивилизовани свет’ уводио санкције за све и свашта, а сада када је Москва признала пасоше и друга документа ДНР и ЛНР — тишина. Још су две републике одједном преузеле 40 највећих предузећа Донбаса и опет — тишина. Навикли се. А и на друго ће се навићи. У томе и јесте био смисао споразума постигнутих у Минску“, рекао је Прилепин.

 

«Има свега тога у ономе што се догађало и што се догађа. Ипак, то је примарно устанак руског народа који није желео да се даље игра јереси украјинства и да „иде у Европу“ у којој ни нас ни Украјинце нико не сматра Европљанима и не чека нити ће чекати. Кијев има 3-4 пута више и војника и технике. Украјина ипак неће победити. Зато што је правда на нашој страни“, одговорио је Прилепин на питање да ли је рат између Донбаса и Украјине грађански рат, рат за независност, рат за руски свет или једна од етапа Трећег светског рата.

 

Следеће питање је било да ли је могуће да Русија призна суверенитет Донбаса у некој форми, односно да ли је признавање пасоша ДНР и ЛНР први корак ка томе.

 

„Рецимо да код куће имате дете, брата или оца, а ја вас питам — да ли вам је потребно да се са њиме срећете? Да ли је то уопште умесно питање? У сваком случају, Донбас ће бити руски. То желе сви нормални Руси, а они су већина“, каже писац.

 

„МК“ је Прилепину предочио да многи Украјинци Русе не сматрају браћом и да је међу њима и Русима истовремено и Берлински зид, и црна рупа и гнојна рана.

 

„Могу најозбиљније да вам кажем. Када би сутра у Украјини били одржани поштени избори за Председника земље, Порошенко и Тимошенкова би изгубили од Председника ДНР Захарченка. У другом кругу и у тешкој борби, али би изгубили“, сигуран је Захар Прилепин.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;