Годишњица је једног од, по свим показатељима, најозлоглашенијих и најтрагичнијих догађаја из недавне историје. Увече 24 марта 1999 године су НАТО авиони нанели прве ударце Југославији (Србији и Црној Гори). Прва бомба је пала на касарну у Даниловграду. Тиме је почела велика операција најмоћније војне алијансе против мале и ратом већ ослабљене земље.

 

Наредних 78 дана су се дешавале страшне ствари. Погинуло је преко 1700 српских цивила, укључујући на стотине деце, уништена је инфраструктура, уништени су домови људи, нападнут је путнички воз. Неке од уништених зграда у Србији још увек нису обновљене.

 

 

Узрок агресије на Југославију је била жеља да се очува територијални интегритет покрајине Косово и Метохија када су, уз подршку западних сила, албански терористи водили рат за отцепљење од Србије њене вековне историјске територије.

 

Југославија је де јуре (резолуцијом Савета безбедности УН 1244) успела да задржи Косово и Метохију, али је кампања за отцепљење агресивно настављена. Космет је сада, према Уставу Србије, аутономни регион под надзором међународне заједнице, а део земаља ју је препознао као «Републику». До дана данашњег је живот на Космету тежак и опасан, упркос присуству међународних посматрача и миротвораца из света.

 

Космету смо посветили филм «Косово — отета светиња», који је настао у септембру прошле године. Током снимања, два наша новинара су ухапшена и депортована у Београд. Једна од њих је уредница News Front Србија Оксана Сазонова.

 

Филм комбинује историјске чињенице и тренутну ситуацију у јужној српској покрајни и представља анализу ситуацију на «Косову» током новије историје.

 

Наш филм ће бити доступан на каналу News Front, а планирано је и његово приказивање у Ростову-на-Дону 25 марта у 17:00 — Нагибина 14а, №508.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;