Тужилаштво БиХ затражило је расписивање међународне потернице и одређивање притвора Неџаду Херенди, бившем озлоглашеном припаднику паравојне формације «Шеве», због убиства осам припадника ЈНА у сарајевском Великом парку у априлу 1992. године, сазнаје «Дневни аваз».

 

 

Захтев за расписивањем међународне потернице уследио је после почетка истраге против Неџада Херенде и Едвина Јусића због ратних злочина почињених у Сарајеву. Они су годинама недоступни правосуђу.

 

Истрага против Херенде и Јусића део је предмета у којем је Тужилаштво БиХ крајем прошле године за ове злочине оптужило Драгана Викића, бившег команданта Специјалне јединице МУП-а РБиХ, Јусуфа Пушину, бившег министра унутрашњих послова РБиХ, те Нермина Узуновића и Младена Човчића.

 

Њима је пре три дана у Суду БиХ почело и суђење за ратне злочине у Сарајеву. Тада је поступајућа државна тужитељка Весна Илић рекла да истрага у овом предмету још није окончана и да се и даље води против две особе које су недоступне правосуђу.

 

Али, иако није речено ко су, имена Херенде и Јусића прочитана су у оптужници, где се они наводе као извршиоци овог кривичног дела.

 

Незванично, како сазнаје Дневни аваз, Херенда је означен као главни егзекутор ових злочина, али оптужница против њега и Јусића, као саизвршиоца, није подигнута из простог разлога што никад нису саслушани у својству осумњичених. Раније је Тужилаштво БиХ Херенду саслушавало само у својству сведока.

 

Херенда годинама живи у Холандији под лажним идентитетом. Према сазнањима Дневног аваза, скоро 20 година «крије» се у Гронингену, где је раније саслушаван због других злочина за које се терети.

 

 

РТС/Аваз

Тагови: ; ; ; ; ;