Јуче је у Дому војске Србије, одржана конференција под геслом ,«ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ» посвећена годишњици НАТО агресије на Србију и Црну Гору(СР Југославију).

 

Агресије, у којој је учествовало 19 земаља.

 

 

Агресија је извршена грубим кршењем Повеље Уједињених нација и основних принципа међународног права, и представља злочин против мира и човечности. Она ће касније послужити као преседан и увод у многе друге агресије и насилна свргавања влада суверених држава

 

Конференцији  коју су заједнички организовали Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР Србије и Друштво српских домаћина, присуствовали дипломастски представници пријатељских земаља, гости из Русије, Републике Спске, Црне Горе, Косова и Метохије, представници студентсих организација, као и велики број оних који памте страдање нашег народа.

 

ПОДСЕЋАЊЕ: НА ДАНАШЊИ ДАН

 

О страдањима и агресији 19 земаља над Србијом и Црном Гором говорили су, између осталих, академик Јелена Гускова, дипломата Живорад Јовановић, а у име Српског националног савјета Црне Горе говорио је др Момчило Вуксановић.

 

 

Почетак конференције је својом беседом благосиљао Владика бачки Иринеј који је подсетио на страдање нашег народа који није могао прихватити ултиматум и признати безусловну капитулацију како  је Запад очекивао.

 

«Нико од нас ни после 18 година не позива на освету. Ми само не смемо заборавити», нагласао је Иринеј.

 

 

Генерал у пензији  Миломир Миладиновић председник клуба генерала и адмирала Србије је говорећи на конференцији, подсетио на страдање нашег народа и након бомбардовања.. Страдање  пред руком такозване правде хашког суда пред који су изведени многи частни официри наше војске

 

«Да ли је злочин бранити отаџбину», упитао је Миладиновић.

 

 

У име Српског националног савјета Црне Горе говорио је др Момчило Вуксановић, који је на почетку свог излагања рекао «да су Срби и Црногорци један народ и да тако треба да остане, без обзира на то што су између нас проставили вештачке границе», што је изазвало буран аплауз присутних.

 

 

На конференцији је говорила и академик Јелена Гускова која је прилично детаљно говорила о самом току агресије.О броју сручених објеката, убијених и рањених током операције «Милосрдни анђео». О немоћи и бесу Запада  пред моралом једне тако мале земље.

 

Запада који је очекивао да се Југославија сломи у пар дана.Гускова је у једној реченици описала фрустрације Запада цитирајући највећег заговорника бомбардовања Југославије, Медлин Олбрајт «Ништа није ишло како треба. Првих дана бомбардовања ништа није ишло како треба».

 

 

На крају конференције позвани су сви учесници да данас положе цвеће на споменик Деци жртвама НАТО агресије, као и на споменик свим жртвама НАТО агресије.

 

Децу вам нећемо опростити! 18 година од почетка НАТО бомбардовања

Лола Ђорђевић

 

.

 

Тагови: ; ; ; ;