«Укртрансгаз» је зауставио рад гасовода који пролази крај Балаклејева у региону Харков, крај највећег војног складишта у Украјини. У том складишту је ноћас експлодирала муниција.

 

Проблем је у томе што је тај огранак гасовода један од главних којим се гас транспортује преко Украјине ка Европи. «Укртрансгаз» је активирао спасилачке екипе које су на нивоу оперативне готовости. Данас гас из Русије, преко Украјине, према Европи пролази кроз четири цевовода. Три од њих пролазе кроз регион Харков, а један преко региона Суми.

 

 

«Ако говоримо о транзитном цевоводу, ситуација је озбиљна. Ако се «Гаспром» слаже, «Укртрансгаз» ће морати да промени правац снабдевања довољно велике количине гаса. И главни проблем је у томе колико дуго ће постојати опасност од нових експлозија муниције. Ако прекид рада цевовод потраје дуже од 2-3 дана, то ће се негативно одразити на економију компаније и, што је још важније, створиће се одређени ризици за рад целокупног транспортног система гаса у земљи», каже копредседник енергетских стратегија Дмитриј Марунич.

 

 

Главни војни тужилац Украјине Анатолиј Матиос је рекао да је експлозија у Балаклеји резултат деловања диверзантске групе.

 

«Према прелиминарним подацима војног тужиоца харковског гарнизона, због диверзије је вечерас у 2,56 на више места, на којима се складиште ракете и артиљеријско оруђе (оклопне и артиљеријске гранате од 125 и 152 мм) у близини Балаклеја у региону Харков, дошло до пожара који је изазвао експлозију муниције», написао је Матиос на својој ФБ страници.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;