Халид Масуд, који је у среду прегазио троје људи на Вестминстерском мосту и ножевима усмртио полицајца испред зграде британског Парламента, након чега су га полицајци убили, рођен је као Ејдријен Елмс, објавио је BBC.Британска полиција је јуче саопштила да је био вишеструко осуђиван за вршење кривичних дела, али ни једном за неко дело у вези са тероризмом.

 

 

Масуд (52) је био познат по бројним псеудонимима и живео је у Западном Мидлендсу, енглеском округу у коме се налази и град Бирмингем, где је полиција извршила рацију током ноћи између среде и четвртка, пренео је АФП. Рођен је у Кенту на југоистоку Енглеске, а од скоро је живео у централној Енглеској, јавља полиција.

 

«Масуд није био предмет било каквих актуелних истрага и нису постојали претходни обавештајни подаци о његовој намери да изврши терористички напад», пише у саопштењу полиције.

 

Масуд је, ипак, био познат полицији. Више пута је осуђиван за нападе, као што је наношење тешких телесних повреда, поседовање оружја и угрожавање јавног реда. Верује се да је сат времена након што је изнајмио «хјундаи» контактирао компанију и рекао им да му аутомобил више није потребан. Шта се даље дешавало до тренутка када се одвезао до Вестминстерског моста, где је улетео меду пешаке, није познато.Према наводима полиције, први пут је осуђен у новембру 1983, а последњи пут у децембру 2003 године због поседовања ножа.

 

У нападу на Вестминстерском мосту и испред зграде британског Парламента су убијена четири човека, укључујући нападача, док је 40 људи рањено.

 

У истрагу је, поред британске полиције, укључена и обавештавјна агенција МИ5. Одговорност за напад је преузела «исламска држава».

 

Ката

 

 

 

 

Извор Танјуг и dnevnik.rs

Тагови: ; ; ; ;