Односи САД и Северне Кореје су све гори и гори услед учесталих претњи из Пјонгјанга упућених Америци. Сенатор из Аризоне Џон Мекејн није бирао речи када је у среду говорио о плану да се утиче на смањење провокација из Северне Кореје.

Он је говорио о опасности од Северне Кореје и притом изрекао опаске које се тичу психичког стања, али и изгледа лидера Пјонгјанга.

 

«Кина је једина која може да контролише Ким Џонг Уна, тог лудог дебелог клинца који управља Северном Корејом», рекао је Мекејн.

У интервјуу за МСНБЦ он је рекао да Кина може да уништи економију Северне Кореје за недељу дана.

 

Кина има најбоље односе са Северном Корејом и преузела је улогу њеног «великог брата».

 

Северна Кореја скоро 90 одсто спољне трговине обавља са Кином, због санкција које су јој наметнуле друге светске силе.

 

Мекејн је рекао да Ким није «рационална особа».

 

«Ми овде немамо посла чак ни са неким попут Јосифа Стаљина, који је у свом варварству показивао извесну рационалност», рекао је он.

 

Сенатор је рекао да би отишао у Кину и рекао јој да је у њеном интересу да прекине све економске взе са Северном Корејом.

 

«Ако Кинези одбију то да учине, треба да размотримо све опције. То не мора да буде светски рат, али господин Ким Џонг Ун мора да зна да ће платити велику казну ако нешто покуша», изјавио је Мекејн.

 

Државна телевизија Северне Кореје објавила је недавно нови пропагандни видео монтиран тако да приказује како севренокорејска војска уништава америчке војне авионе и носач авиона.

 

Председник САД Доналд Трамп критиковао је недавно севернокорејског вођу Ким Џонг Уна, наводећи да се Ким «понаша веома, веома лоше».

Извор Ројтерс

Тагови: ; ;