Амерички Сенат гласаће идуће недеље о ратификацији чланства Црне Горе у НАТО-у, рекао је лидер сенатске већине Мич Меконел, након што је администрација председника САД Доналда Трампа позвала посланике да гласају о овом дуго одлаганом питању, јавља Ројтерс.

Меконел је у Сенату најавио да ће у понедељак увече бити одржано процедурално гласање, што би требало да утре пут финалном гласању о ратификацији касније током идуће недеље.

 

Неименовани чланови Сената изразили су очекивање да ће Сенат гласањем одобрити чланство Црне Горе у НАТО-у, наводи Ројтерс.

 

Британска агенција пренела је у уторак да је амерички државни секретар Рекс Тилерсон писао лидерима Сената поручивши им да је чланство Црне Горе у Северноатлантској алијанси «снажно у интересу Сједињених Америчких Држава».

 

Свих 28 чланица НАТО-а морају да ратификују приступање Црне Горе тој алијанси да би та земља могла формално да јој се придружи, напомиње Ројтерс.

 

Гласање у америчком Сенату одлагано је месецима откад су најмање два републиканска сенатора, Ренд Пол и Мајк Ли, блокирали брзо гласање о томе, подсећа Ројтерс.

Извор Ројтерс

Тагови: ; ;